Diumenge, 15 de Setembre de 2024

'Cada cop s’utilitza menys la paraula ‘boig’ per referir-se a un malalt mental'

L’estigma social encara segueix sent present a la comunitat, segons comenten des de l’entitat reusenca dedicada a aquestes malalties

03 de Maig de 2014, per Albert Sunyol
  • Seu de l'associació que se'n cuida dels malalts mentals

    Cedida

  •  

Conduir el malalt mental cap a la reinserció en la comunitat és una de les principals tasques de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals Doctor Francesc Tosquelles, amb seu al carrer de Mare Molas de Reus. Però, la societat, està preparada per conviure-hi? “Encara falta una gran tasca pedagògica perquè l’afectat convisqui a la comunitat sense haver de ser assenyalat com a tal. Si bé és cert que el símil del malalt mental com a boig i reclòs en un centre va disminuint”, comenta un dels integradors socials d’aquesta associació, Xavier Vázquez.

El Porxo és el nom que designa el servei especialitzat que l’entitat dedica a l’inserció social de les persones amb trastorns mentals, i  és un reflex de l’origen d’aquesta associació, nascuda el 1996. En aquell moment, un grup de persones que havia tingut familiars interns a l’Institut Pere Mata va plantejar la necessitat que els seus propparents poguessin fer vida comunitària fora del centre, una vegada la malaltia es trobava estabilitzada.

Aquest Porxo, doncs, representa “un impàs entre el centre d’internament i la vida en societat”, explica Xavier Vázquez, i possibilita l’encontre d’aquestes persones a les dependències de l’associació. Així, duen a terme diverses activitats durant la setmana, des de ioga, passant per un taller de sensibilització de la malaltia, o l’estimulació cognitiva, entre d’altres.  

D’altra banda, l’entitat també compta amb una Escola de famílies, en què es posa a disposició d’aquestes un acompanyament, a càrrec d’un psicòleg clínic; un servei de colònies, dues vegades l’any, tasques de voluntariat intern i extern, tant a l’entitat com a dins la ciutat, i activitats de sensibilització comunitària –xerrades formatives dirigides a professionals i a ciutadania-.

Sobre aquest darrer aspecte, l’integrador comenta que “l’estigma cada cop és menor, però encara existeix. Crec que la població encara no sap què és un malalt mental i utilitza aquesta paraula sense conèixer-la realment”, opina Vázquez, argumentant que es barregen diversos aspectes com la discapacitat física i intel·lectual. Solucions al respecte? “No cal que la gent es formi, però sí que s’informi”, planteja. L’Associació de Familiars Mentals Doctor Francesc Tosquelles compta actualment amb una vuitantena de socis.  

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital fundació privada reddis

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges