Dimarts, 11 de Maig de 2021

Trenta-tres ‘primaveres’ a les aules

L’Escola Alba duu més d’una trentena d’anys vetllant per l’ensenyament

14 de Maig de 2014, per Albert Sunyol
  • Alumnes de l'Escola Alba

    Cedida

  •  

L’Escola Alba sorgeix de la demanda d’un grup de pares perquè la ciutat disposés d’una escola d’educació especial, seguint el model del CPEE de Sant Rafael, de Tarragona, i el de Sant Jordi, a Tortosa. Fins llavors, l’escolarització especial a la ciutat es feia en l’anomenada Escola Primavera, que es realitzava “de forma itinerant en diversos masos”, explica Marina Andreu, directora tècnica del centre. Els masos, finalment, van acabar esdevenint un edifici, i l’any 1981, la Primavera es convertia en el centre d’educació especial reusenc, de forma permanent, impulsat per la Diputació de Tarragona.

Una setantena d’alumnes es troben escolaritzats a l’Alba, en les seves tres modalitats principals. D’una banda, la pròpiament escolar, en què els alumnes amb necessitats educatives especials, com poden ser trastorns mentals, del comportament o amb pluridiscapacitat, segueixen l’educació amb un pla individualitzat. En segon lloc, l’anomenada escolarització compartida, on els nens i nenes compaginen durant la setmana la presència al CEE amb un altre centre escolar habitual, d’acord amb un perfil “comunicatiu, cognitiu i de sociabilitat”, explica Andreu. Finalment, el centre disposa de la modalitat de recursos, on els assistents reben de forma periòdica determinats tractaments com la logopèdia o la fisioteràpia, entre d’altres.

Paral·lelament a l’escolarització reglada, aquest centre acull també a joves de 16 a 21 anys que poden cursar l’ESO adaptada o bé l’etapa de transició a la vida adulta, la qual inclou una preparació per a taller ocupacionals i per a futures tasques adaptades a les empreses. En aquesta escola, els projectes educatius són tant essencials com la pròpia implicació de les famílies, que organitzen, per exemple, els casals d’estiu. De cara el curs vinent, es preveu que hi hagi un esplai durant els caps de setmana, com explica la directora tècnica.

“Encara hi ha un cert estigma quan alguns pares senten a parlar per primera vegada d’una escola d’educació especial”, comenta Andreu, que defineix els centres d’aquesta tipologia com “un recurs més de la ciutat per atendre les necessitats educatives de les escoles”. L’escolarització al CEE Alba és gratuïta, i els nens provenen tant de Reus i el Baix Camp com altres comarques de la demarcació, com la Conca de Barberà, l’Alt Camp o el Priorat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital logo fundacio privada reddis

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges