Diumenge, 19 de Maig de 2024

I tu, què fas per evitar les bosses de plàstic?

03 de Juliol de 2020, per Daniel Rubio

Un any més, arribats al 3 de juliol, Dia Internacional sense bosses de plàstic, ens posem a reflexionar sobre la importància de combatre aquest residu tan perjudicial per al Medi Ambient. Sabies que tan sols cal un segon per fabricar una bossa de plàstic i en canvi necessiten de 100 a 500 anys per desintegrar-se? Per no parlar del seu temps d'ús, entorn d'uns 20 segons i la majoria d'elles utilitzades una única vegada. Els catalans vam utilitzar gairebé 230 bosses a l'any per persona al 2019 i si sumem les de la resta de la població del món podem arribar a unes xifres esgarrifoses tenint en compte també que la producció de cada tona amb materials contaminants suposa l'emissió de 2,09 kg de CO2.

Per què tants plàstics? Mentre que per nosaltres suposen una comoditat com a recipient o element per transportar les nostres compres, milers d'espècies animals com les marines moren i s'ofeguen per culpa de la nostra mala acció.

De fet el 80% de residus marins són plàstics i es calcula que si seguim així, d'aquí a 30 anys hi haurà més plàstics que peixos als nostres mars. És el futur que volem? És el llegat que deixarem a les futures generacions? Hem d'actuar i hem de fer-ho ja! A Reus volem una ciutat cada cop més sostenible, conscienciada i implicada. Des del 2018, per normativa europea, aquestes bosses ja no es regalen amb la compra i en els darrers 3 anys això ha estat un impacte positiu incentivant la seva reutilització. Ara, des d'inicis d'any tampoc es poden vendre si no tenen almenys un 50% de material reciclat, i el pròxim any estaran totalment prohibides.

En aquest sentit el teixit comercial s'està adaptant a la normativa i són cada cop més les botigues que ofereixen opcions més saludables com bosses i carmanyoles de materials reciclats o biodegradables. Davant aquest panorama, com a consumidors, ens hi hem de sumar i hem de guanyar la batalla als plàstics, i més encara després d'un llarg període de confinament on els nivells de residus plàstics i envasos ha suposat un increment del 26'23% en la seva generació i recollida en el cas de Reus, respecte l'any anterior. Les xifres també indiquen que cada cop reciclem més i millor però encara insuficient per assolir les nostres fites.

Per exemple la UE s'ha marcat com a objectiu que l'any 2035 es reciclin el 65% dels residus humans i per tant està en les nostres mans i la nostra acció i implicació assolir-ho o no. Aconseguir-ho és només qüestió de voluntat. A més, és molt més còmode disposar i anar a fer la compra amb el nostre propi carret, cistell o bossa de ràfia o roba d'ús continuat que pagar per bosses de plàstic i anar-les acumulant a casa o el que és pitjor acabar-les abocant sense més ús al contenidor groc com correspon.

En aquest sentit, tu, què fas per evitar les bosses de plàstic?

Daniel Rubio és el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pep  03 de Juliol de 2020

Dada de nada

Si los establecimientos te siguen dando bolsas de plástico / con pago oh sin pago / porque pregunta, lo que se tiene que hacer es obligar a todos funcionar con bolsas de papel es bien fácil, los fabricantes siguen fabricando bolsas y toda clase de embalajes de esta manera nunca terminaremos la historia

Reportatges