Dijous, 28 de Març de 2024

La grandesa del petit comerç de Reus

22 de Maig de 2020, per Kevin Cruces

Durant el confinament, la salut i el treball han esdevingut les dues grans preocupacions de la major part de nosaltres. En combinació d’ambdues, no puc evitar d’inquietar-me per la salut comercial de la nostra ciutat; especialment, aquella tan propera i familiar dels nostres barris. En la època de la immediatesa que vivim, marcada pel social fast food on volem tot de la forma més ràpida possible; les compres s’han convertit també en una activitat contrarellotge. I a mi, que em violenta i m’espanta aquesta velocitat, agraeixo ser fill de Reus, ja que el seu petit comerç aconsegueix que el temps flueixi en acords més harmònics.

Quan una part de la nostra societat cronometra el temps que triga en fer la compra setmanal, jo em passejo pels nostres carrers pensant en el dinar familiar del dissabte. Si em decanto per un plat oriental, no dubto en visitar el Supermercat Àsia del carrer de Misericòrdia, allà sempre em trobo al rialler dependent que agraeix amb un gran somriure quan li saludo amb un 'ni hao' o li agraeixo l’atenció amb un 'xiexie', mentre m’emporto mig quilogram de tofu, una bossa amb pasta d’arròs i un paquet de curri en pastilles.

A la cuina tampoc em falta te o mel, uns productes que acabo comprant al Namasté del carrer del Vent; una botiga que podria ser un autèntic museu per la gran varietat de te que disposen en caixes metàl·liques col·locades amb tanta cura i tacte com té la propietària amb els seus clients. T’embarques en un viatge de sensacions entre desenes d’aromes, el tast del te del dia i les agradables converses que flueixen, lògicament, en un espai tan seré.

Conèixer el producte de qualitat és tan important com conèixer el projecte empresarial que hi ha darrera, un valor afegit que sempre tenen present a El Árbol del carrer de Sant Elies, una botiga que vaig conèixer en coincidir amb la seva propietària en un voluntariat de neteja al riu Glorieta. Un indret que t’embolcalla amb una infinitat de detalls i productes que van des de l’encens nepalès a unes melmelades barcelonines.

I jo, com a golafre que soc, si vull obsequiar al meu paladar amb una porció de pastís de formatge i un suc de pera amb pebre de Sichuan, la Simona de la plaça Peixateries Velles és el meu reclam preferit. Un espai on emana un agradable ambient familiar, acompanyat per l’exquisit tracte de les cambreres. Una cafeteria compromesa amb diversos projectes solidaris que, en ocasions, hi acabes participant amb la compra d’una galeta de xocolata.

Només cito uns pocs exemples de desenes que podria nomenar, però aquest petit tast em permet mostrar la imatge de Reus com una ciutat multicultural, càlida i acollidora, rica pel seu teixit social i empresarial, compromesa i sensible amb les problemàtiques del nostre entorn i garant indiscutible per trobar productes artesanals i de gran qualitat. És per aquest motiu que encoratjo a tothom a parar el món per baixar als carrers de Reus, conèixer aquestes negocis que es veuen afectats per la crisi del gran confinament i enriquir-vos mútuament; perquè comprar a la nostra ciutat implica aprendre, sumar noves experiències i fer noves amistats.

Si contribuïm amb el petit comerç, ajudarem també a tot aquells, on m’incloc, que estimem la singularitat i la personalitat de la capital del Baix Camp. Segur que també tens centenars d’anècdotes com les meves, petites històries que, en la suma de totes elles, fan una gran ciutat. Gràcies per tot, continuarem creuant destins encara que sigui amb mascareta i respectant les distàncies de seguretat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Una grulla  14 de Juliol de 2020

Apoyar el comercio local: conciencia, identidad y productividad

Este articulo me parece muy acertado e inspirador.
Algunas veces pienso en el conejo de Alicia en el País de las Maravillas cuando camino por la ciudad. Con el confinamiento, por fin al "no tengo tiempo", a la agenda,...había un momento para reflexionar. Entre todas las reflexiones, precisamente observar nuestra concepción del tiempo y analizar como lo estamos usando creo que ha sido de lo más habitual. Para el tema que nos interesa, no creo que las consecuencias de una gestión y percepción del tiempo o ver en retrospectiva nuestras rutinas sea algo que podamos desligar del gran tema ahora, la salud, o incluso de la espiritualidad personal. Ser conscientes del tejido comercial más cercano a nosotros y valorar sus productos me parece inteligente y positivo para el propio consumidor pero también para los emprendedores que decidieron abrir sus tiendas en la ciudad y que acaban conformando parte de la identidad de la ciudad. Al final, es un ejercicio que genera comunidad, consciencia, productividad, nos vincula al territorio donde vivimos y nos devuelve cada día al presente.