Dijous, 28 de Març de 2024

La història de la Crolls

03 d'Octubre de 2016, per Xavier Filella

El periodisme sempre ha tingut molta rellevància a Reus els últimes dos-cents anys. El doctor Jaume Ardèvol (nascut a la Vilella Alta l’any 1773) va fundar i dirigir l’històric Periodico Político y Mercantil de la Villa de Reus, el primer periòdic imprès a Reus el 1813 i impulsat pels sectors liberals resusencs. La ciutat ha gaudit durant aquests dos segles d’importants referents periodístics, primer en els camps escrits,  després radiofònics i darrerament televisius. La llista és molt llarga.

Avui però em voldria referir a la darrera generació de periodistes que cobreixen el dia a dia de la ciutat i de les comarques veïnes, entre d’altres: Toni Orensanz, Natàlia Borbonès, Cèsar Compte, Quico Domènech, Santi Suárez, Josep Baiges, Marià Arbonès, Gerard Gort, David Fernández i Isabel Martínez, aquests quatre darrers aixoplugats actualment al diari reusdigital.cat i a La Nova ràdio. Molts d’ells no només han informat de temes del dia a dia reusenc sinó que han fet treballs de recerca remarcables i molt valorats.

Entre el reguitzell de nous periodistes hi trobem Isabel Martínez, que, sempre amb  discreció, treballa investigant temàtiques que sovint han quedat desdibuixades pel pas del temps o per l’oblit que els nous impactes mediàtics ens imposen.

L’any 2007  va publicar el llibre sobre els rentadors del barri del Carme de Reus, realitzat conjuntament amb Dolors Joanpere Bigorra i en el qual s’entrevistava a diferents testimonis femenins que corroboraven la feixuga tasca de fer la bugada diària quan l’invent de la rentadora encara no s’havia imposat.

Ara ens obsequia amb un nou treball que sortirà a la llum el mes de novembre, editat per les Edicions del Centre de Lectura, sobre la fabricació puntera a Reus d’aquella rentadora que va servir per millorar molt i molt la qualitat de vida de la dona. Amb el títol de «Vostè senyora pot tenir una Crolls. Història de la fàbrica Crolls de Reus» el seu estudi ens explica com es va crear a Reus fa setanta anys (l’any 1948) la fàbrica pionera d’abast estatal i quina va ser la seva ascensió i caiguda dins el món dels electrodomèstics de línia blanca. L’empresa Crolls es va posicionar els anys seixanta com una marca de primera divisió i va disposar d’una important plantilla que va donar peu a moltes sonades reivindicacions laborals fins al moment en que la crisi i la competència se la van emportar.

Isabel Martínez aplega les declaracions de mols testimonis que aporten informacions i material gràfic i ens acosta el context d’una època ara oblidada però que cal que rememorem per saber com vivia la societat en l’etapa predemocràtica.

Maties Vives contextualitza, al pròleg del llibre, la recerca de la periodista i ens ajuda a descriure “tot el relat sobre com neix la idea de Crolls, com es posen els fonaments, com es construeix la bastida, a quins sectors socials adrecen el seu producte, com fan el salt al gran consum i en quines condicions”. Vives recalca que l’autora del llibre “ens ho descriu amb verb de lectura fàcil, casi de twitter, fent alhora un tàcit panegíric de l’emprenedor català, a qui avui dia posaríem catifes vermelles fiscals, i l'exhibiríem a TV3 a manera d’exemple per a estudiants d’administració i direcció d’empreses de les nostres universitats.”

Un important treball periodístic que s’afegeix a la important bibliografia d’àmbit local que disposa la ciutat, una de les més riques de Catalunya en publicacions d’història local.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

JOSEP  03 d'Abril de 2017

Vostè senyora pot tenir una crolls

DONDE PUEDO ADQUIRIR EL LIBRO?