Dimecres, 24 d'Abril de 2024

L’Observatori del Departament de Meteorologia del Centre de Lectura

30 de Juny de 2016, per Xavier Filella

Hom coneix moltes de les tasques que es desenvolupen al Centre de Lectura i que abasten molts camps: patrimonial, bibliotecari, docent, artístic, musical, editorial, però hi han altres serveis que passen més desapercebuts pel gran públic. L’Observatori meteorològic del Centre de Lectura recull les dades meteorològiques des de l’any 1949 i es va reiniciar en el mandat del president del Centre, Enric Aguadé Parés  que  va encarregar al seu fill, el doctor Enric Aguadé Sans “que tornés a activar el servei meteorològic del Centre destruït durant la guerra” (“Memòries d’un metge caminador”, 2006).

Els anys trenta ja s’havien recollit algunes dades en col·laboració amb la Generalitat que es van perdre. Durant un temps el doctor Aguadé recollia sistemàticament  les dades a quarts de nou del matí i omplia el full informatiu que es penjava al cartell d’anuncis. 

L’Observatori del Centre, ubicat al terrat de l’entitat, recull diàriament, i ho continua publicant a la cartellera del primer pis, les dades que inclouen temperatures màximes i mínimes, mitjana i velocitat màxima del vent, pluviometria i hores reals de sol a Reus i les aplega en un inventari a través del qual podem veure les mitjanes dels mesos de cadascun dels anys.

Gestionat per Jordi Bruno des de 1985, el Departament de Meteorologia del Centre, adscrit a la Secció de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, està posant les bases per oferir el servei de dades a la ciutat de Reus en temps real, complementant-se amb l’històric de les dades des de 1949. L’Observatori disposa d’una nova Estació Meteorològica digital des de l’any 2014 que permetrà en properes setmanes connectar-se al web institucional del Centre de Lectura des d’on s’hi podrà accedir en obert.

L’Observatori del Centre col·labora amb el centres oficials públics com l’Aemet (Agència Estatal de Meteorologia) que gestiona les dades de l’Aeroport de Reus per exemple, el Meteocat que recull les dades de Reus a partir de les informacions manuals de l’observatori del Centre i les publica al seu web a través del XOM i amb centres i observatoris amateurs del Camp de Tarragona.

Com sigui que el Meteocat recull ordinàriament les dades d’estacions automàtiques d’altres punts de la nostra geografia però no de Reus, resulta imprescindible disposar de les dades de l’Observatori del Centre de Lectura per tal d’accedir a les estadístiques reals i concretes de la ciutat.
Esperem que la constància i feina feta des de fa quasi setanta anys pugui completar-se aviat oferint totes les dades per internet. Mentre es treballa en el tema es disposa d’un primer recull de dades històriques (1949-2012) que s’ha publicat a la pàgina web: www.centrelectura.cat.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Quim  18 de Juliol de 2016

En climatologia les sèries

En climatologia les sèries significatives han de tenir un mínim de 30 anys, i l'Observatori del Centre de Lectura les disposa abastament. La ciència també és cultura, potser una part essencial d'aquesta i que sovint oblidem. Persones com el Jordi Bruno, ordenades, perseverant i que estimen el coneixement i el saber cièntific, que avança pas a pas, són impresindibles. No busquen el reconeixement social, només servgeixen el CONEIXEMENT en majúscules. Gràcies.