Divendres, 27 de Novembre de 2020

Reforma fiscal, un sopar de duro

29 d'Octubre de 2020, per Andreu Martín

L'alcalde Pellicer ens ha volgut vendre una 'ambiciosa' reforma fiscal per a l'any 2021 i, segons ell, 'la més important de la història recent de la ciutat'. Però cal posar les coses al seu lloc. Un govern, a l'hora de comunicar, no pot enganyar la ciutadania, perquè perd tota la seva credibilitat. I en aquest cas, ens ha volgut vendre un sopar de duro, que no ha comprat ningú. Per què? Doncs perquè es tracta d'una modificació d'un punts concrets de només tres ordenances, l'IBI, L'IAE i l'ICIO d'un total de 22, per beneficiar noves grans empreses que creïn un mínim de 25 llocs de treball estables i oblida les petites empreses, els autònoms i la ciutadania, en general.

Per a nosaltres, els socialistes, més aviat es tracta de l'engany més important de la història recent de la ciutat (junt amb la construcció dels 1.000 habitatges socials, la potenciació del Mercat del Carrilet, salvar la Sedera i altres promeses electorals). La veritable reforma fiscal més important i ambiciosa la van fer l'any passat, quan van augmentar un 10 per cent els impostos i taxes a la ciutadania. I malgrat la multitud de queixes, en això no hi haurà cap modificació. L'alcalde ha perdut una gran oportunitat d'escoltar la ciutadania. La majoria pensa que la reforma de l'any passat va ser abusiva. Tenia l'oportunitat de rectificar i no ho ha fet. I en aquest context de crisi social i econòmica, això és el que toca? Beneficiar només les grans empreses, regalant-los els impostos durant 10 anys, que no sabem ni si voldran implantar-se la ciutat ni quin impacte econòmic tindrà aquesta mesura? L'absència d'un informe que valori l'impacte de la mesura ens situa en una incertesa, pel que fa a les conseqüències, preocupant. Tot plegat, és un artifici, un simple titular.

El cert és que el govern està deixant morir les petites empreses locals que no saben quant de temps podran mantenir les seves portes obertes. Aquests dies podem llegir moltes informacions en relació amb l'impacte econòmic provocat per la pandèmia. Segons un estudi de la PIMEC, a la demarcació de Tarragona, 2 de cada 10 autònoms i Pimes es plantegen abaixar la persiana. A tot Catalunya, hem sabut que entre setembre de 2019 i setembre de 2020, s'han tancat més de 7.100 empreses de serveis. I mentrestant, a Reus, sembla més important que vingui una empresa i creï 25 llocs de treball que no pas que 15 autònoms puguin mantenir la seva activitat.

Qui és el futur que li espera a la nostra ciutat? La situació és molt greu i requereix una reforma important i ambiciosa real, perquè amb la reforma del govern ni s'obriran noves botigues; ni s'afavorirà que cap autònom posi en marxa un negoci; ni es reduirà la dura pressió fiscal que pateix la ciutadania de Reus, no farà que Reus deixi de ser el municipi de més de 50.000 habitants amb l'IBI més alt de tot l'Estat; no contribuirà a millorar la vulnerabilitat de moltes famílies ni a reduir l'alt índex de pobresa infantil que pateix la ciutat; no reduirà el nombre de persones aturades, que en aquests moments se situa al voltant de les 9.000 persones, situant Reus com la primera ciutat de més de 40.000 habitants de Catalunya en taxa d'atur; no farà més fàcil la vida als 20.000 pensionistes que hi ha a la ciutat; ni als treballadors i treballadores. Persones a qui no se'ls reduirà l'IBI, ni la taxa de la brossa, ni cap altre impost. La manca de previsió i de fites ambicioses per assolir millores en tots aquests sectors és lamentable i inadmissible.

La ciutadania no comparteix les prioritats d'aquest govern. Nosaltres tampoc. I és trist que pel fet de no estar-hi d'acord, el govern ens digui que no ho entenem. Aquesta és la seva gran argumentació (i única). Més aviat és l'equip del Sr. Pellicer qui no ho entén quina és la realitat. O no ho entén, o tant li fa. Tenim la sensació que el fet que moltes empreses no sàpiguen fins quan podran aguantar no els afecti.

Per tot això, el PSC no ha donat suport a la reforma de les ordenances. I com a principal grup de l'oposició, tenim la responsabilitat, no només de fer crítica, sinó d'aportar alternatives. I en aquesta línia estem treballant en una proposta de fiscalitat diferent, que exposarem públicament. Reus necessita amb urgència que algú es posi a treballar per a una reforma de debò, que generi millors condicions de vida a tots els reusencs i reusenques, no un govern que els doni l'esquena per beneficiar només a uns quants.

I no perquè el govern ho repeteixi moltes vegades, les seves prioritats resultaran més convincents. Ni la mateixa regidora d'Hisenda va ser capaç de convèncer ningú al Ple. Les mesures econòmiques d'un govern han de ser efectives, justificades i dirigides a la gran majoria. I aquestes no ho estan. Estem davant de la reforma amb la més gran absència de justificació de totes les que s'han plantejat al llarg del temps. Ens arriben a vendre tant de fum que, al final, ens ofegaran.


Andreu Martín és portaveu del PSC a l'Ajuntament de Reus. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

miquel reus  01 de Novembre de 2020

Reforma fiscal: un sopar de duro

Hola
Ni entro ni surto en els continguts de les ordenances; el que tinc clar es que les alternatives, si es preten una possibilitat de viablitat, cal posar-les damunt la taula abans d'aprobar les ordanances del govern de la ciutat
salutacions