Divendres, 19 d'Abril de 2024

Estimar la lectura i el llegat de Pere Anguera

17 de Novembre de 2020, per Daniel Recasens

La Biblioteca Pere Anguera arriba als seus cinc anys de vida amb el convenciment d’haver-los dedicat a allò que reclama el Manifest de la Biblioteca Pública de la UNESCO. De fet, voldria destacar-ne el següent fragment: “La biblioteca pública –porta local d’accés al coneixement– constitueix una condició bàsica per a l’aprenentatge al llarg de la vida, per a l’autonomia a l’hora de prendre decisions i per al desenvolupament cultural de les persones i grups socials".

És a dir, les biblioteques tenen objectius essencials com l’educació, la informació, el desenvolupament personal i la creació i el reforç dels hàbits de lectura. Aquest caràcter cultural i social de la Biblioteca Pere Anguera es fa encara més evident si la posem en el seu context, tant pel que fa a la seva ubicació com pel que respecta al nom escollit. I és que aquest equipament conserva part del llegat de l’enyorat historiador reusenc.

D’ençà d’aquell 18 de novembre de 2015, quan va obrir portes, la Biblioteca Pere Anguera s’ha consolidat -n’estem convençuts- com un agent cultural, social i informatiu clau per a la ciutadania i molt especialment de la zona sud de la ciutat, on llueix el seu característic perfil. En moments com l’actual, posem l’accent en la promoció de la lectura, aquella activitat a cavall entre l’experiència personal i la col·lectiva, íntima però de vocació comunitària, en tant que vehicle de confort, evasió i benestar emocional.

Aquest camí d’impuls i estima de la lectura -que també recorrem des de la Biblioteca Central Xavier Amorós- és el que guia la programació estable d’aquesta tardor, que porta per lema 'Llegeix, Gaudeix!' i que reforça el paper de la lectura en un moment on la incertesa i la inestabilitat han aflorat més que mai. Llegir (permeteu-me l’atreviment) és també una recomanació per ser feliç, una pausa necessària d’allò que ens neguiteja, la diversió del llegir. No voldria acabar sense avançar-vos que hem programat un enfilall d’activitats per commemorar aquests cinc anys de vida de la Biblioteca Pere Anguera. Els hem vestit a través d’un projecte que hem anomenat FILS (Filosofia, imatges i lletres) i que ens permet, a través de l’art i la creació, dirigir-nos al pensament i la reflexió per obrir-nos col·lectivament a les noves realitats.

Tot plegat, refermant la memòria de la figura de Pere Anguera i en especial la seva poesia, ja que creiem que suposa una bona ocasió per reconèixer-ne aquesta faceta creativa. En definitiva, seguim reivindicant les biblioteques com uns espais oberts al conjunt de la ciutadania, capaços de contribuir a la transformació social i del seu entorn. Us convido a gaudir de totes les activitats que hem preparat. Les encetarem, per força, en el vessant més virtual, però tan bon punt les condicions ho permetin, les reforçarem desplegant-ne les més presencials.

Celebrem aquest (i cadascun dels propers anys) la il·lusió, l’energia i els valors que ens ofereix la lectura.

Daniel Recasens és el regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics