Dissabte, 20 de Juliol de 2024

Per una educació pública a l'abast de tothom

20 d'Octubre de 2020, per Manu Pozo

Fa una setmana s’acabava el termini en el qual els estudiants catalans podien realitzar la petició de beca per als seus estudis universitaris. Una ajuda econòmica que malgrat els esforços del govern central de coalició, que l’any que ve ampliarà les beques del Ministeri passant dels 90.000 beneficiaris a més de 175.000, no arriba a tota la ciutadania.

Per a algunes famílies, no disposar d’accés a una beca pot suposar que el seu fill o filla no pugui cursar els seus estudis, ja que no són capaços de pagar les elevades taxes universitàries de les universitats catalanes, segons un estudi elaborat per una la professora de matemàtica aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya i de l’Observatori Sistema Universitari (OSU), Vera Sacritán.

Catalunya, un cop més, serà l’autonomia amb les taxes universitàries més cares del conjunt del territori espanyol. Una vegada més, el govern nacionalista expressa indirectament la seva voluntat que l’educació sigui només per aquells que se la puguin permetre. És una llàstima que un cop més les polítiques de dretes del govern de Torra-Aragonès siguin les que entrebanquin l’accés de l’educació per a tantes famílies catalanes.

On són les suposades polítiques progressistes que hauria d’aplicar ERC? Cursar uns estudis universitaris a Catalunya costa més del doble que fer-ho a Andalusia, comunitat autònoma amb les taxes universitàries més baixes. Arran d’aquesta situació de discriminació de l’executiu català cap als estudiants catalans, el Ministeri d’Universitats del govern de coalició del PSOE i UP, va marcar uns límits de preu en les primeres matrícules de graus i màsters. Aquest límit va obligar al fet que la Generalitat, després de molts anys de pujades, rebaixés les taxes universitàries a Catalunya en un 30%. Una clara aposta per l’educació pública i de qualitat de l’executiu espanyol.

Per aquest curs 2020/ 2021, cada estudiant universitari català pagarà unes taxes mitjanes de 1.660 euros, seguit de la Comunitat de Madrid on el preu de la matrícula se situarà en 1.568 i de Castella i Lleó, on el preu mitjà serà de 1.376. És curiós que les tres comunitats autònomes amb les taxes universitàries més cares del conjunt de l’estat espanyol estiguin governades per la dreta.

Encara queda un llarg camí perquè l’educació sigui accessible a tothom, però gràcies al govern d’esquerres de coalició, sembla que avancem en bona direcció. Una direcció que ens ha de portar cap a una educació pública a l’abast de tothom. El camí no serà senzill, però des de l’executiu central se seguirà lluitant perquè JXCat i ERC redueixin les taxes universitàries, equiparant-les a la resta d’autonomies i posant-les a l’abast de tota la ciutadania.

Manu Pozo és el primer secretari Joventuts Socialistes de Reus (JSC).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

raul  20 d'Octubre de 2020

vergonyos

aqui a catalunya paguem una barbaritat en preus universitaris es una vergonya

Reportatges