Dijous, 28 de Març de 2024

Andreu Martín (PSC): ‘No em veig al govern i no crec que siguem necessaris’

Reusdigital.cat entrevista al nou portaveu socialista

11 de Gener de 2017, per Enrique Canovaca
  • Andreu Martín, a les portes de l'Ajuntament de Reus

    Enrique Canovaca

El PSC de Reus passa per moments d’incertesa política. Amb la marxa de Francesc Vallès, no s’albira un relleu clar en el lideratge socialista a la ciutat, a l’espera d’un procés de renovació de l’executiva local que s’ha de dur a terme entre finals de febrer i finals de març. Amb tot, la política municipal segueix el seu curs i Andreu Martín ha estat nomenat nou portaveu del PSC a l’Ajuntament de Reus. Martín mostra un tarannà dialogant amb el govern municipal i valora positivament les negociacions pel pressupost, però també adverteix que a hores d’ara no donarà un vot positiu o una abstenció sense tenir aigua clara sobre el procés de renovació interna. El portaveu municipal no ha decidit encara si donarà el pas per assolir el lideratge al partit i creu que el més important és el projecte i no pas la persona.

Com es troba el procés de negociació dels pressupostos amb el govern?

Estem dialogant. Ens hem trobat dues vegades per intercanviar informació. El govern va optar, primerament, per fer una negociació només amb un grup municipal (en referència a la CUP) i ara ha decidit parlar amb la resta. Els hem demanat respostes a les nostres demandes concretes i crec que el govern està responent, és un diàleg sincer. De totes formes, el govern municipal sap que no estem en predisposició de donar suport als comptes, no podem donar una garantia, fins i tot si accepten les nostres propostes. Aquest posicionament té a veure amb el procés de renovació de l’executiva i és que entenem que una decisió com aquesta té un impacte el nou òrgan que s’ha d’escollir.

Fins que no hi hagi una nova executiva no es podrà decidir el vot llavors?

No sé si fins que no hi hagi una de nova... però en aquest moment estem en el procés de renovació de la federació i quan s’acabi, iniciarem els de les agrupacions locals. Pot ser, si el govern hagués començat abans a negociar, al desembre hauríem tingut una situació diferent. Ara ens trobem amb un calendari publicat pel partit que hem de tenir present.

Quines són les línies que volen incloure al pressupost?

Hem fet propostes del nostre programa electoral, ja presentades de cara al darrer pressupost i que estan vinculades a increments de partides de pobresa energètica o infantil, atenció a gent gran, comunicació dels barris amb l’hospital o el preu de les escoles bressol.

Quin és el càlcul econòmic d’aquestes propostes?

El sabem d’algunes partides, però en d’altres ho desconeixem. Per exemple, reclamen una millora en l’electrificació dels barris però és el govern qui ens hauria de dir en quant de temps s’hauria de fer i en quins espais. És evident que els ingressos són els que són i que s’hauran de retallar algunes partides, de forma compartida. Però és el govern qui ens ha de fer una proposta en base a les nostres demandes.

Quant és, però, allò que teniu calculat?

Parlem, per exemple, d’incrementar en 45.000 euros la partida de pobresa energètica; dedicar 100.000 euros a facilitar el lloguer social i altres 100.000 euros per mantenir oberts els menjadors escolars durant l’estiu; destinar 90.000 euros per ajustar el preu màxim de les escoles bressol en 200 euros, o pressupostar 50.000 euros de més per a les biblioteques i 30.000 per a Salut Pública.

D’on s’haurien de retallar aquests diners?

No ens pertoca pensar-ho a nosaltres. El govern ens ha de plantejar les opcions, després de parlar amb els departaments afectats pels increments i decrements. No volem incrementar la despesa, tenim els diners que tenim... intentem canviar les prioritats o millorar algunes que no s’atenen prou. Volem que hi hagi una major sensibilitat social.

És possible que l’executiva actual aprovi un acord amb el govern pels pressupostos?

Si es donés un escenari de suport a aquestes propostes i es considera oportú fer-les realitat...

Entenc, però, que s’ha de tenir el suport de qui estarà al capdavant de la nova executiva.

Que hi hagi una legitimitat, un compromís amb el pressupost per poder tirar endavant iniciatives vinculades al nostre programa electoral. Si tothom considera que això es vol fer realitat, s’ha de buscar la formula que ho faci possible.

Amb tot, creu que Reus necessita uns nous pressupostos?

És normal que cada any n’hi hagi uns de nous. A Reus, a més, tenim situacions de dificultat no pròpiament a la corporació, però sí a l’hospital, a les societats municipals o als organismes autònoms. El pressupost és la millor eina per tenir una mínima planificació, més enllà d’igualar les despeses amb els ingressos. Voldríem uns nous pressupostos, però si son bons... Si serveixen per respondre idees sobrevingudes, urgents i amb poca reflexió, no compartides, no pots donar suport.

No percep que amb la marxa de Francesc Vallès hi ha un millor clima d’entesa amb el govern?

Durant el mandat anterior i el que portem d’aquest hem fet veure al govern que s’equivoca molt amb les seves prioritats. Hem fet una tasca intensa de dir-li que no pot arribar als plenaris sense el suport del grups de l’oposició. En consells d’administracions o al propi ple no s’han aprovat qüestions importants, com les ordenances o l’increment de treballadors de la Guàrdia Urbana. Hem posat al govern davant d’una realitat que es negava a entendre. Es pensava que la responsabilitat dels grups el salvaria de la feina no feta. No amb la marxa del Francesc Vallès, sinó fa uns tres mesos, el govern ha canviat d’actitud. També perquè ha constatat que la seva aliança no escrita amb la CUP ha caducat, ha arribat a un carreró sense sortida. El canvi de portaveu, amb quatre regidors i sent el tercer grup de l’oposició, no crec que hagi influït tant. Si el pacte de salut s’ha fet és en part gràcies al Francesc Vallès i la Sandra Guaita que han anat a les reunions.

En aquest, però, la negociació va ser amb Esquerra i és ben conegut que Vallès i l’alcalde, Carles Pellicer, no tenen una bona relació.

La relació amb el govern municipal és correcta. Al pacte de salut hi ha una responsable política, però també la regidora Vilella i l’alcalde van posar de part seva perquè el plenari monogràfic de salut tingués una utilitat. Ara albirem una situació a mitjà i llarg termini i hem donat suport a uns pressupostos per construir un pla a tres anys vista. No podem anar salvant l’hospital en cadascuna de les reunions que fem. Que siguem interlocutors és garantia que els acords als quals s’arriben es faran. Altres grups generen incerteses i dubtes sobre les conseqüències d’una entesa.

A inicis de mandat hi va haver un debat intern sobre si el PSC havia d’entrar al govern municipal. Continua obert aquest debat? Contemplen l’opció d’entrar-hi?

Ara no és un tema a debat. Puc tenir la meva visió del que seria bo per la ciutat i com a grup... això sí, en el temps immediat hem de tancar un posicionament polític per la resta del mandat i hem de ser conscients que si ens plantegem alguna cosa, hauria de ser ja. Amb tot, no em veig al govern i no crec que siguem necessaris. No vol dir que ens descartem i que no puguem fer feina però en aquests moments no és un tema que sigui prioritari per a nosaltres.

És a dir, que vostè aposta per estar a l’oposició i arribar a acords sòlids amb el govern.

La pregunta era sobre la possibilitat d’entrar al govern i ara el tema no està a debat, però sí que s’haurà de tancar en les properes setmanes. La meva opinió pot ser interessant però les decisions es prenen col·lectivament i estem abocats a un paper el més positiu possible, que no es resumeixi a ocupar cadires i governar amb una majoria sòlida. Tot plegat depèn molt del que passi en la negociació pels pressupostos, el resultat marcarà el nostre posicionament pel temps de mandat que queda.

Després de la marxa de Francesc Vallès, no hi ha un relleu clar al capdavant dels socialistes. Com veu que encara ningú s’hagi pronunciat al respecte?

És cert que no tenim un Francesc Vallès, un candidat que anem a buscar, però crec que hi ha persones que poden liderar aquesta agrupació. Com a portaveu municipal, estic parlant amb molta gent, amb l’objectiu que surti una agrupació empoderada, amb dinàmiques de treball clares i que construeixi un projecte amb dos anys vista. No sé quin lideratge hi haurà, és evident que jo sóc portaveu i en algun moment em pertocarà, sense interferir en el procés de renovació de la federació, dir si em presentaré o no. Si no ho faig, col·laboraré amb la persona que ho faci. Encara no és el moment de decidir-ho, sí de parlar de l’escenari futur.

Es veu amb cor de presentar candidatura?

No ho he decidit. Estic parlant amb molts companys perquè la renovació té un calendari clar, s’ha de fer entre finals de febrer i finals de març i aquestes coses no es fan en dos dies. És més important saber què necessitem i no tant qui estarà al capdavant.

Qui estigui al capdavant de l’executiva, també serà cap de llista?

Són dues qüestions que es decidiran en processos diferents. La renovació de l’agrupació està lligada amb un procés en l’àmbit nacional, mentre que la llista té a veure amb les eleccions locals.

Però el cap de llista es decidirà en els propers mesos? La candidatura de Vallès es va anunciar força temps abans.

Tenia sentit anunciar-ho abans perquè el vam anar a buscar. Ara tampoc és que ens sobri el temps però primer hem d’ordenar la nostra agrupació i generar dinàmiques de treball.

Llavors, quina és l’autonomia del grup municipal respecte a l’executiva?

Un grup de persones reduït no pot decidir en nom de tothom. Has de treballar en grups suficientment amplis per assegurar-te que allò que es porta al ple s’ajusta allò que defensa el partit. El grup municipal és un instrument de l’agrupació que fa l’acció institucional.

La situació política actual és complexa. La CUP es nega a donar suport al govern, Ciutadans demana condicions impossibles i només quedeu vosaltres. Com ho valora?

Som conscients d’aquesta situació, però nosaltres no hem de resoldre els problemes que generen els altres. La nostra quota de responsabilitat arriba fins on arriba i són els ciutadans els que han decidit donar suport a uns grups. Aquests haurien de respondre molt sobre què fan amb la confiança donada. Ara bé, ens sentim capacitats per poder governar en qualsevol moment i sinó per fer propostes que es puguin implementar, estant des de l’oposició. Nosaltres no farem propostes per generar incertesa o d’altres que provenen de directrius nacionals sense cap correlació amb la realitat local. Hem de solucionar els problemes de la gent, tenint en compte que som el tercer partit de l’oposició i ens pertoca una responsabilitat limitada. Hi ha altres grups que haurien d’explicar què fan.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jaume   15 de Gener de 2017

ineptes al poder

Com poden mantenir un patan com aquest com portaveu? Es la ineptitud i el cinisme fets persona.

Reus citizen  12 de Gener de 2017

clarivident

Sobretot no sou necessaris ni serviu per res. Pobre PSC.RIP.