Són dos quarts de 9 del vespre i la part baixa del carrer de la Font de Reus és plena de gent a l'espera de l'inici d'una experiència diferent. L'entitat Ans Educació realitza, des d'aquest dilluns i fins aquest dimecres la ruta 'Bruixes a Reus: la condemna de Malet', que proposa una passejada pels carrers del nucli antic de la ciutat amb l'objectiu d'apropar als assistents els secrets i misteris del Reus medieval. En el primer dels tres passis de l'activitat, prop de mig centenars de curiosos s'han reunit per descobrir què feia que una dona fos acusada de ser una bruixa.
El Reus ocult
La ruta està liderada pel Joan i el Víctor, dos joves experts en el Reus ocult. Tots dos han introduït l'audiència en l'organització de la vila l'any 1548. "Com a molt, a Reus hi havia 1.000 habitants", han apuntat. La societat de l'època, "poruga i molt religiosa", creia que darrere de qualsevol mal que patís la població (com ara la pesta negra, que segons els guies va matar un 30% dels reusencs) s'hi amagaven diversos càstigs divins. "I n'hi havia que es pensava que les causants dels mals que patia el poble eren les bruixes", han afegit.
Des del carrer de la Font i tot passant pel Fossar Vell i l'entrada principal de la Prioral, els conductors de l'esdeveniment han anat continuant el seu relat davant l'atenta mirada del grup, en què tampoc hi han faltat els més menuts de casa. La nostra història, però, té un altre gran protagonista. Arribat de Flix, el caçador de bruixes Joan Malet va venir a Reus disposat a posar fi al regne ocult d'aquestes enviades del dimoni. "Ell deia que tenia el do de saber qui era bruixa i qui no", han dit tots dos. I com s'ho feia? "Buscava marques a la pell. Si una dona tenia una marca que recordés un boc, estava perduda", han assenyalat.
El Mercadal, origen dels rumors
"Doncs jo no hauria passat la prova perquè tinc una marca", ha dit en veu baixa i tota preocupada una de les assistents al Mercadal. Allà, al cor de la ciutat, els representants d'ANS Educació han narrat com i per què es va construir la muralla ganxeta. "No es van fer per defensar-se, sinó més aviat per una finalitat comercial, per recaptar impostos als que venien de fora", han matisat. La importància del Mercadal, a més, anava molt més enllà del comerç. "Era el lloc on es generaven tots els rumors, on es feia córrer qui podia ser una bruixa", han detallat posteriorment.
I del Mercadal a la plaça del Castell, on Malet hi feia de les seves i on va començar a rebre crítiques que qüestionaven els seus mètodes i que alertaven que potser era un simple xarlatà amb ganes de fer diners. Els aquelarres, la Inquisició i l'arribada dels jueus a la ciutat són tan sols alguns dels molts ingredients amb els quals ANS Educació prepara el seu peculiar menú amb regust de misteri. Qui vulgui saber com es va acabar la lluita entre el Mal i Malet, encara hi és a temps. Aquest dimecres hi haurà la darrera oportunitat de veure les bruixes campant per Reus. El preu de l'activitat és de 3 euros, que poden abonar-se tot just abans de l'activitat, a dos quarts de 9, al carrer de la Font.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics