Diumenge, 11 d'Agost de 2024

«Atlas de literatura universal», un viatge pels grans llibres

10 de Desembre de 2021, per
  • L'atles ens porta a fer la volta al món en 35 llibres

    Cedida

L'any 150. Ptolomeo creava el seu mapamundi, basat en el seu llibre Geographia i, tot i que mai s'ha trobat la versió original d'aquest mapa, sí que el llibre ofereix prou referències per a arribar a entendre la visió del món contemporani que tenia aquest geògraf grecoegipci. I agafant-lo com a exemple iniciàtic, el cert és que els atles han despertat sempre una peculiar fascinació en la humanitat. I potser sí que l'era internet que ens facilita la possibilitat de tenir el món a l'abast d'un clic del teclat ha fet minvar aquest atractiu essencial, però, malgrat tot, els atles segueixen amagant aquesta màgica, subtil i creativa forma de viatjar, a banda, és clar, de regalar-nos la visió que cada època concreta tenia de l'univers. Des dels monstres que sorgien d'aquell abisme paorós que hi havia al final de l'Atlàntic, quan tot era caiguda lliure i horror a la localització de ciutats de l'altra banda de món amb la punta del dit, la relació amb els atles és sempre màgica, vital i fascinant.

Potser per això mirar el catàleg de Nórdica i trobar-hi el llibre Atlas de literatura universal editat sota la coordinació de Pedro García Martín, amb el disseny de Tono Cristòfol i les il·lustracions d'Agustín Comotto és com obrir la porta a universos fascinants però amb una única diferència. En aquest cas no parlem de fites geogràfiques sinó de fites literàries. L'atles el que fa és portar-nos a fer la volta al món en 35 llibres.

I, és obvi, tota tria és una opinió i segur que hi haurà lectors que n'eliminarien alguns i n'afegirien d'altres, però els 35 que hi apareixen són del tot indiscutibles.

Aquí es dibuixa la cartografia de la creació literària de tots els temps i de totes les cultures. Cada llibre el presenta un autor que el coneix bé i que se l'estima i gràcies al text, al mapa que l'acompanya i a les il·lustracions d'Agustín Comotto, podem descobrir o recordar el context de cada obra i el seu valor intrínsec.

Així, a l'antiguitat trobem el Gilgamesh, La Bíblia o L'Odissea d'Homer. A l'època medieval, Les mil i una nits, La història de Gengi, de Murasaki Shikibu o El llibre de les Meravelles de Marco Polo. Al Renaixement, La divina comèdia de Dante Alighieri o El Decameró de Giovanni Bocacio. A l'Edat Moderna peces com el Hamlet de Shakespeare, El Quixot de Cervantes o el Somni al Pavelló Vermell de Cao Xueqin.

Al segle XIX la selecció és més oberta i podem trobar Moby Dick de Herman Melville, Fulles d'herba de Walt Whitman, Guerra i pau de Lev Tolstoi, Viatges extraordinaris de Jules Verne i Sherlok Holmes d'Arthur Conan Doyle. I finalment la literatura contemporània ens convida a veure llibres com A la recerca del temps perdut de Marcel Proust, La metamorfosi de Franz Kafka, l'Ulises de James Joyce, Vint poemes d'amor i una cançó desesperada de Pablo Neruda, el Llibre del desassossec de Fernando Pessoa, Cent anys de solitud de Gabriel García Marquez o El lleó i la joia de Wole Soyinka.

Preparats, doncs, per fer un doble viatge emocionant, pels mapes i per la literatura.
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges