Dissabte, 13 de Juliol de 2024

Liderant el canvi: les TIC en l'epicentre de la transformació econòmica i social de la Catalunya sud

26 de Novembre de 2020, per Teresa Pallarès

La presentació de l’'Àrea 5G' del Camp de Tarragona que s’ha fet aquesta setmana és el primer pas en el desplegament d’una tecnologia que ha d’accelerar la transformació i la innovació en les empreses del Sud de Catalunya i la generació de nous models de negoci. En els darrers anys, des de Reus hem liderat una aposta clara per la tecnologia impulsant la creació del Clúster TIC, que actualment aplega una cinquantena d’empreses que sumen uns 1.500 professionals; i treballant al costat dels seus associats.

Creiem que la transformació digital és fonamental per fomentar la competitivitat, sigui quin sigui el sector econòmic en el qual es desenvolupa l’activitat econòmica i per això, des d’aquesta premissa hem començat a treballar totes les seves verticals. D’una banda, en breu aprovarem la convocatòria de dues línies d’ajuts per a impulsar aquesta transformació en les petites i mitjanes empreses, cooperatives, autònoms i professionals, en una actuació emmarcada en el 'Pla de Reactivació Econòmica i Social' de Reus. La dotació prevista és de 120.000 euros, tindrà en compte l’esforç en la consolidació de llocs de treball i donarà prioritat a les més petites, establint-ne com a topall els 50 treballadors.

Des de la regidoria d’Economia i Coneixement treballem també per a potenciar el naixement de nous projectes tecnològics a través de la Incubadora TIC. Aquest projecte d’acompanyament i acceleració d’empreses té la seva seu a Tecnoredessa i la setmana passada va començar les sessions formatives als 15 projectes seleccionats. La majoria estan liderats per joves d’entre 18 i 35 anys i alguns tenen prou potencial per a aconseguir que aquestes idees que ara són embrionàries, donin pas a grans empreses que generin nous llocs de treball qualificats a la ciutat.

Ho creiem fermament perquè a Reus i al polígon tecnològic del Tecnoparc som testimonis privilegiats del creixement que han fet algunes empreses de base tecnològica que s’han establert en aquesta zona de la ciutat, amb casos d’empreses que en només 3 o 4 anys han fet créixer exponencialment el seu nombre de treballadors. Amb la Incubadora TIC tanquem un cercle que s’inicia amb la formació que s’ofereix tant des de la URV com des de l’Escola TIC del Clúster TIC ubicada a Tecnoredessa, la qual davant de la manca de professionals qualificats, programa cursos per a cobrir les necessitats específiques de la cinquantena d’empreses associades. I és que ens trobem davant d’un dels pocs sectors que té més demanda de personal que no pas oferta. Un nou indicatiu d’aquest potencial del sector TIC, al qual no podem renunciar.

Paral·lelament, des de Redessa també portem la innovació i les noves tecnologies al turisme de reunions, aprofitant el posicionament de firaReus en aquest àmbit. Els canvis provocats per la pandèmia en el sector MICE fan necessàries noves fórmules i per això, en breu presentarem els detalls d’un projecte pioner a Catalunya per buscar solucions tecnològiques que utilitzin la realitat virtual i augmentada en l’organització d’esdeveniments.

Tenim l’ecosistema d’empreses TIC, la formació especialitzada, l’acompanyament a start-ups i emprenedors tecnològics, una ubicació estratègica i el ventall d’oportunitats que s’obre amb l’arribada del 5G: un hub tecnològic que està preparat per liderar el canvi social i econòmic d’un futur que ja és una realitat a la Catalunya Sud.

Teresa Pallarès és regidora d’Economia, Coneixement i Habitatge de l’Ajuntament de Reus i consellera delegada de Redessa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges