Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Les restes del franquisme perduren als edificis de Reus

L’any 2012, l’Ajuntament va aprovar una moció cupaire per inventariar i retirar els símbols feixistes de la ciutat, la majoria dels quals es troben en espais privats

13 de Gener de 2017, per Marc Busquets/ Isabel Martínez
  • Placa del Ministerio de la Vivienda franquista, a la plaça del Comte de Reus

    Marc Busquets

  • Placa a la plaça de la Sardana

    Marc Busquets

  • Placa al passeig de Prim, número 41

    Marc Busquets

“Ja ho sabeu, que sou al podi de les localitats catalanes amb major presència de símbols franquistes?”. Amb aquest missatge, la plataforma Acaba la placa es va dirigir a Reusdigital.cat dies enrere per alertar dels pocs canvis que hi ha hagut d’ençà de l’entrada en vigor de la llei de la memòria històrica i que instava les administracions a retirar els símbols feixistes dels espais públics.

La tercera ciutat catalana amb més símbols franquistes

Segons les dades de l’organització, a la capital del Baix Camp hi romanen a dia d’avui 227 elements preconstitucionals, fet que la situa a la tercera posició del país (la CUP reusenca n’havia localitzat unes 200 en un inventari de 2007). Lleida és la segona, amb 357, i l’Hospitalet de Llobregat la primera, amb 427. “Un 93% dels símbols que queden són les plaques del Ministerio de la vivienda, la majoria en habitatges de protecció oficial”, fa constar un dels integrants del grup, l’Aleix. Un redactor d'aquest mitjà s'ha desplaçat fins als llocs marcats per l'inventari del Memorial democràtic, i almenys en dos casos s'ha trobat que la placa ja no hi era, motiu pel qual el recompte pot haver-se vist alterat des de la seva confecció.

Acaba amb la placa és la iniciativa amb la qual una parella de joves lleidatans, estudiants instal·lats a Barcelona, volen denunciar “la passivitat de les administracions” en aquest assumpte. “Es van passant la pilota les unes a les altres”, denuncien des del moviment. “Tot va sorgir en una conversa al pis que compartim. Ens vam adonar que tot i que la llei és vigent ningú està fent res” per retirar els símbols del règim de les façanes d’alguns edificis. “L’agència catalana de l’habitatge hi hauria de fer quelcom i s’està de braços creuats”, carreguen.

A través del web creat per a l’ocasió i de les piulades al seu compte de Twitter, Acaba amb la placa s’ha proposat “revifar el debat” i promoure l’acció. “A Lleida ja hi hem fet una acció al carrer. Vam despenjar 11 plaques”, esmenten. De fet, volen promoure una moció per tal que la Paeria es comprometi a retirar les plaques de la capital del Segrià. “Hem parlat amb els grups municipals que creiem que són sensibles amb aquesta qüestió, sempre intentant ser transversals”, asseguren.

Moció cupaire de 2012

La campanya proposa que tots aquells que detectin una placa del Ministerio de la vivienda la despengin i la duguin a l’Ajuntament de la seva població. “Cal incentivar la ciutadania per tal que retiri les plaques, ja que l’administració no hi posa remei”, diuen. La voluntat, d’alguna manera, és que els consistoris, la Generalitat i l’Estat reaccionin. “Si els duem les plaques potser se n’adonen que la gent els està fent una feina que haurien de fer ells”, sentencien.

Fonts municipals consultades per Reusdigital.cat subratllen que des del consistori s’està d’acord amb la campanya impulsada per Acaba amb la placa, però que en tractar-se principalment de plaques penjades en edificis de titularitat privada no hi ha gaire marge de maniobra.

Amb tot, l’Ajuntament de Reus va aprovar l’elaboració d’un inventari sobre la simbologia franquista a la ciutat i la seva retirada al gener de 2012, i fonts de la CUP asseguren a Reusdigital.cat que desconeixen quin és l’estat actual d’aquest acord del plenari municipal i no descarten realitzar futures accions en cas que no s’hagin complert els punts inclosos en la moció. De moment, el govern municipal no ha presentat cap inventari.

El text presentat per la CUP va comptar amb els suports del CiU, el PSC i Ara Reus. Entre d’altres acords, la iniciativa va demanar que l’Institut Municipal de Museus inventariés els elements franquistes presents a la ciutat amb l’objectiu que, posteriorment, les Brigades Municipals els retiressin dels espais públics. La proposta, aprovada per tots els grups a excepció del PP, va sol·licitar també que la simbologia retirada es custodiés a l’Institut Municipal de Museus amb la finalitat d’emprar-la en projectes de museïtzació.

Es va retirar la medalla a Franco

Cal recordar que la ciutat de Reus ja va retirar en el mandat entre 2003 i 2007 la medalla d’or de la ciutat al dictador, i que es va procedir a retirar-li el nomenament com a títol d’alcalde honorífic el passat 2016. L’any 2008, i per iniciativa de la CUP, es va retirar la placa franquista de la inauguració del Barri Gaudí. Actualment, els cupaires sol·liciten també que es retirin les imatges dels alcaldes franquistes de la sala Evarist Fàbregas del Palau Municipal.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital vestigis franquistes a Reus
reusdigital.cat Reus Diari Digital vestigis franquistes a Reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics