Dimarts, 14 de Maig de 2024

Una pandèmia endèmica: la violència contra les dones

24 de Novembre de 2020, per Mar Vázquez Oliveros

Un nou 25 de novembre sense solucions, sense una actuació contundent, per part dels governs, que acabi amb els assassinats, amb el terrorisme masclista que des de 2003 ha robat la vida a 1.075 dones de forma directa, ha destrossat la vida de 1.075 famílies i ha deixat nens i nenes sense mares.

De forma indirecta i sense comptabilitzar en aquests 1.075 assassinats: amigues, mares, familiars que s'han mort víctimes, també, d’aquesta xacra social. Aquest 2020 no ha estat millor: 42 dones assassinades, 23 orfes i òrfenes pel camí. I tenim la pandèmia de la Covid-19 pel mig, que ha tancat a casa, amb el seu maltractador, a dones i fills i filles, tres mesos que deuen haver estat un infern.

I seguim sumant, una nova crisi econòmica, que com sempre, afecta més les dones i agreuja la situació del maltractament. La crisi i el confinament han agreujat la situació de les dones que pateixen aquesta violència i s’ha registrat un gran augment de trucades i de peticions d’ajudes als serveis habilitats. A nivell estatal, durant el confinament, les trucades al 016 van augmentar un 12% tot i que les denúncies van disminuir per la impossibilitat d'abandonar el domicili.

Des del sindicat UGT ho tenim clar: cal incorporar la perspectiva de gènere en les mesures dirigides a pal·liar les pèrdues d'ocupació, ingressos i altres impactes negatius de la crisi, a nivell social; s'ha d'incorporar la perspectiva de gènere al sistema judicial i treballar per incorporar aquesta perspectiva de gènere en totes les vessants de la societat des de la base, formant en igualtat. A les empreses els EXIGIM que tinguin el Protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe, ja que hi estan obligades independentment del número de treballadors i treballadores, i EXIGIM tolerància zero contra les violències masclistes.

I davant de qualsevol denúncia s’ha d’actuar de forma ràpida i contundent per eradicar aquestes situacions. La violència no és més que una manifestació de les relacions desiguals de poder i de la discriminació contra les dones, que es veuen agreujades per les crisis sanitària, social i econòmica que estem vivint.

Qualsevol situació ataca la persona més dèbil i la fractura social cada dia va en augment. No ho podem permetre. Instem les treballadores i treballadors i el conjunt de la societat a participar en els diferents actes i manifestacions organitzats al voltant del 25 de novembre, per manifestar el nostre compromís amb l’eradicació de la violència masclista... perquè ens volem vives!

Mar Vázquez Oliveros és la secretària d’Igualtat i d’Afers Socials d'UGT a Tarragona i delegada territorial al Baix Penedès.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges