Ensenyament, cultura i obra social. Aquests han estat els pilars bàsics de l’actuació de la Fundació Privada Reddis constituïda ara fa 25 anys i de la qual el 2017 se celebren les noces de plata. Per a celebrar-ho, la Fundació enceta a partir del dia 7 d’abril un seguit d’actes públics que busquen projectar el seu treball social i celebrar amb les entitats del territori aquesta efemèride. En aquest sentit, el tret de sortida de les celebracions serà un concert de l’Orquestra Filarmònica Ibèrica al Teatre Fortuny divendres a les 9 del vespre, una actuació dirigida per Lior Shambadal que organitza l’Associació de Concerts de Reus.
Hereva d’una vocació social i ciutadana de llarga tradició, l’actual Fundació Privada Reddis va crear-se el 1992 després de la dissolució de la Reddis Mútua d’Assegurances que s’havia fundat a principis del segle XX. Entre les xifres més significatives de la trajectòria de la Fundació durant aquest quart de segle destaquen el treball altruista de 37 patrons pertanyents a la vida econòmica, cultural i social de la ciutat i la comarca. Pel que fa a projectes i beques, la Fundació hi ha destinat més de 4 milions d’euros dels quals 2,5 s’han dedicat a ensenyament i recerca, 800.000 euros a l’àrea de cultura i prop de 700.000 euros per a projectes socials. Només durant l’exercici 2016 la Fundació ha assignat la quantitat de 223.352 euros en ajuts i beques, dels quals ja s’han atorgat més de 114.814,90 euros i resten pendents d’assignar 108.537,75 euros que s’afegiran en el període 2017-19.
Al llarg del 2017, els actes per celebrar el 25è aniversari s’aniran desgranant en diferents activitats relacionades amb els àmbits d’actuació de la Fundació. D’aquesta forma, tres conferències amb l’Escola Europea d’Humanitats es duran a terme durant els mesos d’abril, maig i juny. Aquestes xerrades aniran a càrrec Antón Costas, César Rendueles i Marina Subirats, personalitats que presentarà el filòsof Josep Ramoneda. Ja a la tardor, els actes es complementaran amb un concert de música popular on la Fundació Privada Reddis busca implicar gran part de les entitats que han rebut alguna ajuda de la Fundació en els darrers anys, motiu pel qual més de 200 persones seran sobre l’escenari del teatre Bartrina dirigides pel músic Jordi Salvadó. També durant el mes d’octubre està previst la inauguració de l’exposició “Fons cultural Memorial Josep Maria Sugranyes” que s’exhibirà al Museu de Reus i, finalment, al novembre es durà a terme un acte acadèmic d’un reusenc fora vila que clourà les activitats pel 25è aniversari.
Accions en ensenyament
Per àmbits d’actuació, l’àrea d’ensenyament és la millor dotada econòmicament de la institució al llarg de la seva trajectòria. Entre altres actuacions menors, la Fundació Privada Reddis ha destinat 341.100 euros repartits en 20 anys a un total de 487 alumnes becats d’Erasmus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Aquest programa d’ajuts per a la mobilitat es va encetar durant el curs 1995-96. També en l’àmbit universitari, la Fundació va ser una peça clau en el moment de creació de la Facultat de Medicina a Reus així com en la seva posterior consolidació al territori.
En relació als centres d’ensenyament secundari, la institució ha destinat més de 45.000 euros als premis de recerca de Batxillerat, una dotació econòmica que s’ha complementat amb l’aportació de més de 150.000 euros per a beques de Formació Professional. Amb la idea d’incentivar la incorporació al mercat laboral d’estudiants de comunicació, la Fundació ha establert col·laboració amb Canal Reus TV.
Altres projectes desenvolupats en aquest àmbit han estat les ajudes econòmiques de la Fundació als centres de primària i secundària de Reus per la compra de llibres de text; l’organització del cicle “Educar avui” que ha apropat al territori les diferents conferències pedagògiques amb ponents d’alt nivell així com altres activitats.
Accions en cultura
A banda de col·laborar en projectes culturals de ciutat com, per exemple, l’Any Prim o Fortuny, la Fundació ha endegat en aquesta matèria iniciatives que es poden qualificar d’històriques. És el cas del Premi de pintura Ceferí Olivé que va arribar a la seva vuitena edició i s’hi van presentar prop de 800 obres de diversos artistes del territori, un fons que es troba dipositat al Museu d’Art i Història de Reus.
En aquesta mateixa vessant, l’any passat es va convocar la primera edició del Premi d’Art Contemporani Fundació Privada Reddis, que té com a finalitat impulsar la creació artística, difondre-la i manifestar el compromís amb l’art contemporani.
Obra Social
Per últim, però no menys important atesa l’actual cojuntura econòmica, la Fundació ha multiplicat els esforços en benefici de les persones més desfavorides de la societat. Una ajuda social que s’ha manifestat dedicant esforços a entitats com Càritas, el Banc d’Aliments, la Creu Roja, etc però també actuant en altres projectes potser menys visibles però que també permeten una major continuïtat en el temps.
Presència a les xarxes
Coincidint amb el 20è aniversari de la Fundació, la institució va estrenar una nova web on apareixen les principals activitats i els projectes en els quals col·labora. Aprofitant la nova avinentesa del quart de segle, la Fundació ha fet un pas més enllà a través de la presència a les xarxes per tal d’explicar les seves activitats a tota la societat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics